Ət kəsimi məntəqələri hansı tələblərə cavab verməlidir? - AÇIQLAMA | 1news.az | Xəbərlər
Cəmiyyət

Ət kəsimi məntəqələri hansı tələblərə cavab verməlidir? - AÇIQLAMA

17:36 - 22 / 09 / 2021
Ət kəsimi məntəqələri hansı tələblərə cavab verməlidir? - AÇIQLAMA

Kəsim məntəqələri heyvan kəsiminin, həmçinin insan qidası üçün yararlı ətin ilkin emalının həyata keçirildiyi məkan olduğundan xüsusi baytarlıq-sanitariya, sanitariya-gigiyena, eləcə də müasir tələblərə uyğunlaşdırılması vacibdir.

1news.az bildirir ki, bu barədə AQTİ-nin Baytarlıq-sanitariya ekspertizası işinin təşkili şöbəsinin müdiri, baytarlıq üzrə fəlsəfə doktoru Mehriban Bağırova açıqlama verib. Onun sözlərinə görə, emal hər bir heyvanın növünə uyğun və müəyyən ardıcıllıqla aparılmalıdır. Belə ki, iri və xırdabuynuzlu heyvanların kəsim məntəqəsi kəsimdən qabaq saxlanma, kəsim, toplanma, bağırsaqların təmizlənməsi, ətin doğranması və qablaşdırılması, ətin soyudulması, yükləmə bölməsindən ibarət olmalıdır.

"Kəsimdən qabaq saxlanma bölməsində kəsimə gətirilmiş heyvanların saxlanması ilə yanaşı, izolyator da təşkil edilməlidir. Kəsim bölməsi isə "çirkli zona" (qanın axıdılması, dərinin soyulması) ilə "təmiz zona"nın (daxili orqanların çıxarılması, cəmdəyin parçalanması) ayrıldığı məkandır. Burada su ilə yuyula bilən tullantıların axıdılıb, təmizlənməsi üçün münasib şərait yaradılır. Daha sonra təyinatından asılı olaraq subməhsullar və heyvan mənşəli əlavə məhsullar ayrı şəkildə toplanaraq bağırsaqların təmizlənməsi və ətin doğranıb qablaşdırılması bölməsinə yönləndirilir. Ət və ət məhsullarının keyfiyyətli saxlanılması üçün düzgün temperaturda və şəraitdə soyudulub, dondurulması şərtdir. Ona görə də ətin soyudulması bölməsində cəmdəklərin temperatur, hava cərəyanının sürəti və havanın nəmliyindən asılı olaraq fərqli soyudulma müddəti ərzində soyudulması və ya dondurulması həyata keçirilir. Ət soyuducu və ya soyuducu kamerada +40° C-yə qədər soyudulmalı, dərin dondurucularda isə -180° C-də dondurulmalıdır. Subməhsullar da xüsusi ayrılmış soyuducu və ya soyuducu kamerada mümkün qədər tez soyudulub, saxlanmalıdır".

Mütəxəssis bildirib ki, quşların da emalı müəyyən ardıcıllıqla aparılmalıdır:

"Belə ki, quşların emalında texnoloji prosesin gedişi bir neçə bölmədə həyata keçirilir: Kəsimdən qabaq saxlanma bölməsi - Qəbul bölməsi - Keyləşdirmə və qansızlaşdırma bölməsi - Qaynar su ilə pörtlətmə və tüklərin təmizlənməsi bölməsi - İçalatın təmizlənməsi bölməsi - Ətin doğranması və qablaşdırılması bölməsi - Ətin soyudulması bölməsi - Yükləmə bölməsi. Bildirilib ki, kəsimə qəbul edilmiş quşların keyləşdirilməsi üçün tövsiyə olunan üsul elektroşokdan istifadədir. Belə ki, elektroşok avadanlıqları quşların növü və çəkisinə müvafiq olan elektrik cərəyanının gücü və gərginliyini tənzimləyən sistemlə təmin olunur. Keyləşdirilmiş quşlar dərhal qansızlaşdırılmalıdır. Qaynar su ilə pörtlətmə və tüklərin təmizlənməsi bölməsində kəsilmiş quşların buxar istiliyi olan konteynerə salınaraq və ya qaynar su ilə pörtlədilərək tükləri yolunur, digər bölmədə isə tükdən təmizlənmiş quşların boyun dərisinin kəsilməsindən cəmdəyin son işlənməsinədək olan təmizlənmə əməliyyatı həyata keçirilir. Ayrı-ayrı hissələrə bölünüb, qablaşdırılmış məhsul müvafiq temperaturda və şəraitdə mütləq soyudulmalı və ya dondurulmalıdır. Heyvan və quş kəsimində istifadə olunan ləvazimatların təmizliyi də şərtdir. Həmçinin hər iş gününün sonunda kəsim məntəqəsində dezinfeksiya işləri aparılmalıdır. Belə ki, sanitariya-gigiyena tələbləri gözlənilmədən kəsilən heyvanın və ya quşun əti xəstəlik mənbəyinə çevrilə bilər. Odur ki, qida təhlükəsizliyinin təmin edilməsi baxımından, yoluxucu və qida mənşəli xəstəliklərdən qorunmaq üçün istər heyvan, istərsə də quş kəsimi məntəqələrində baytarlıq-sanitariya tələblərinə mütləq ciddi riayət olunmalıdır. Kəsim zamanı isə heyvanlarla kobud davranmamaq və onların rifahının gözlənilməsi də mühüm tələbdir".

1news.az

Paylaş:
61

Son xəbərlər

“Bizim həyət” layihəsi çərçivəsində daha bir həyət abadlaşdırılıb - FOTOBu gün, 14:45Xalq artisti Canəli Əkbərov komaya düşübBu gün, 14:39BNA sərnişinlərin ən çox şikayət etdiyi daşıyıcı şirkətlərin adlarını açıqlayıb - SİYAHIBu gün, 14:26Şahmatçımız vaxtından əvvəl Avropa çempionluğu qazandıBu gün, 14:20Bakıda kirayə mənzil bazarında QİYMƏTLƏRBu gün, 14:01Yeni doğulanlara verilən birdəfəlik müavinətin müdəti uzadıldı? - DSMF-dan AÇIQLAMABu gün, 13:45Bu ölkələr III Dünya müharibəsinə səbəb ola bilər - SiyahıBu gün, 13:38Vahid Ələkbərov Yelo Bankın yeni baş ofisinin açılışında iştirak etdi - FOTOBu gün, 13:19Daha bir xalq artistinin səhhəti pisləşibBu gün, 13:08Agentlik sərnişindaşıma şirkətlərinə son xəbərdarlıq edibBu gün, 12:59Oktyabrın 22-nə olan hava proqnozu açıqlanıbBu gün, 12:56Niyə əməliyyata ac gəlmək lazımdır? - Həkimdən cərrahiyyə əməliyyatları ilə bağlı sualları CAVABBu gün, 12:23Ötən gün 119 nəfər toya buraxılmayıbBu gün, 12:14Prezident və birinci xanım Zəngilan ictimaiyyətinin nümayəndələri ilə görüşüblər – FOTO – YENİLƏNİBBu gün, 12:00“Zəngilan” yarımstansiyası istifadəyə verilib – FOTO – YENİLƏNİBBu gün, 11:51Zəngilan Rəqəmsal Elektrik Yarımstansiyasının təməli qoyulub – FOTO – YENİLƏNİBBu gün, 11:47Fermadan oğurluq edən Astara sakini saxlanılıb - FOTOBu gün, 11:45DSX-nin Zəngilandakı hərbi hissəsində bütün zəruri şərait yaradılıb – FOTO – YENİLƏNİBBu gün, 11:43Dəliməmmədli-Kəlbəcər dəmir yolu xəttinin inşası üçün ilkin konseptual layihəsi hazırlanıbBu gün, 11:42Prezident Zəngilan Beynəlxalq Hava Limanının tikintisi ilə tanış olub – FOTO – YENİLƏNİBBu gün, 11:37
Bütün xəbərlər

Next TV