“Qəhvənizi necə istərdiniz?” - Türk qəhvəsi haqda bilmədiklərimiz | 1news.az | Xəbərlər
Cəmiyyət

“Qəhvənizi necə istərdiniz?” - Türk qəhvəsi haqda bilmədiklərimiz

17:55 - 04 / 12 / 2023
“Qəhvənizi necə istərdiniz?” - Türk qəhvəsi haqda bilmədiklərimiz

Türk qəhvəsi, Türkiyə ənənələrinin vacib bir hissəsidir.

Qəhvə insanları bir yerə toplayan, ictimailəşməyə kömək edən sosial vasitəçidir və rolu o qədər yüksəkdir ki, əsas görüşlər və ya yemək sonrası söhbətlər eyni sual ilə başlayır: "Qəhvənizi necə istərdiniz?". Bu unikal zövq və ənənəvi dəyər, 2013-cü ildə Türkiyə qəhvəsinin UNESCO-nun Qeyri-maddi Mədəni İrsi siyahısına daxil olması ilə nəticələndi. 2013-cü ildən etibarən 5 dekabr "Dünya Türk Qəhvəsi Günü” olaraq qeyd olundu.

Əsrlər boyu mədəni irs

Türk qəhvəsi, 16-cı əsrdən, bu torpaqlarda ilk dəmləndiyi gündən, sosial həyatın mərkəzində olmuşdur. Geniş Osmanlı coğrafiyasında bu adət-ənənə həddən artıq yayılmışdır və Türk mədəniyyəti üçün kritik rola sahibdir. Belə ki, səhər yeməyi olan "Kahvaltı" sözü "qəhvədən əvvəl" kimi tərcümə olunur.

"Qəhvənizi necə istərdiniz?"

Türk qəhvəsinin dəmlənməsi üsulu əsrlər boyu dəyişməz qalıb və bu, onun unikal olma səbəblərindən biridir. Türk qəhvəsi, "Cevze” adlandırılan bənzərsiz bir qazanda soyuq suda toz qəhvəni dəmləməklə hazırlanır. Qəhvənin üstü məxmər köpüklə örtülüb qaynadıqdan sonra qəhvə stəkanlarına süzülür. Digər qəhvələrdən fərqli olaraq, türk qəhvəsi çöküntüsü ilə stəkanlara süzülür, bir stəkan su və şirniyyatlarla, əsasən məhşur tük lokumları ilə servis olunur.

Qəhvə dənələrinin dadı və hazırlanma üsulları ölkənin bölgələri daxilində maddələr və vərdişlər əsasında dəyişə bilər. Egey bölgəsindəki bütün mastik ağaclar, onlarla birlikdə mastik saqqız ilə türk qəhvəsi hazırlama ənənəsini gətirir. Püstə dənələrini qurutmaqla hazırlanan Menengiç qəhvəsi, Gaziantep və Cənubi Şərqi Anadolu bölgəsində çox məşhurdur. Dibek qəhvəsi, mülayim ətiri ilə xatırlanan, süd ilə servis edilən bənzərsiz bir türk qəhvəsi kimi olduqca məhşurdur. Sərt və acı bir qəhvə kimi tanınan Mırra qəhvəsinə isə Türkiyənin Cənub-Şərqi mahalları Şanlıurfa və Mardində tez-tez üstünlük verilir.

Paylaş:
138

Son xəbərlər

BDYPİ sürücülərə müraciət edibBu gün, 09:54Hacıqabulda dirəklərdən rabitə kabelləri oğurlayan şəxs saxlanılıbBu gün, 09:47Nəsimidə evdə yanğın olubBu gün, 09:18Qobustanda mağazalardan oğurluq edən dəstə üzvləri saxlanılıbBu gün, 09:04Yağıntılı hava müşahidə olunur - Faktiki hava23 / 02 / 2024, 17:50AQTİ mütəxəssisləri xaricdə fəaliyyət göstərən qida obyektlərinin qiymətləndirilməsini davam etdirir23 / 02 / 2024, 17:49Tailand Kralı İlham Əliyevə təbrik məktubu göndərib23 / 02 / 2024, 17:41Bakıda Azərbaycan və Türkiyə gəncləri arasında “Enerji və təhlükəsizlik sahəsində tərəfdaşlıq” forumu keçirilib - FOTO23 / 02 / 2024, 17:34Tailandın Baş naziri İlham Əliyevi təbrik edib23 / 02 / 2024, 17:31Azərbaycanda ov mövsümü başa çatır23 / 02 / 2024, 17:26Hikmət Hacıyev: “Ermənistan Xocalı soyqırımına və digər qanunsuz hərəkətlərə görə dövlət olaraq məsuliyyət daşıyır”23 / 02 / 2024, 17:21Sumqayıtda yaşayış binasında yanğın olub23 / 02 / 2024, 17:09Güzəştli mənzil almaq adı ilə vətəndaşların pulunu ələ keçirən şəxs məsuliyyətə cəlb olunub23 / 02 / 2024, 17:05Türkiyənin sabiq Prezidenti İlham Əliyevə məktub ünvanlayıb23 / 02 / 2024, 16:58Cəlilabadda nəqliyyat vasitəsini narkotikin təsiri altında idarə edən sürücülər saxlanılıb23 / 02 / 2024, 16:56Mikayıl Cabbarov Maliyyə Monitorinqi Xidmətinin 15 illiyi münasibətilə təbrik edib23 / 02 / 2024, 16:49İKTA tərəfindən uçota alınan internet provayderlərin sayı artıb23 / 02 / 2024, 16:41Naxçıvanda ötən il 570 kiloqrama yaxın narkotik vasitə ələ keçirilib23 / 02 / 2024, 16:32Azərbaycanın turizm imkanları Hindistanda nümayiş olunur23 / 02 / 2024, 16:18Azad edilmiş ərazilərdə tikintisi ilə məşğul olan sahibkarlar üçün güzəşt müəyyənləşib23 / 02 / 2024, 16:03
Bütün xəbərlər