Dünyanın müxtəlif ölkələrində yeni il süfrəsi
Əksər ölkələrdə ənənəvi delikateslər xüsusi günlər üçün hazırlanır. Xüsusilə Yeni il gecəsi üçün hazırlanan ləzzətlər dünyanın hər yerindən böyük marağa səbəb olur.
1news.az aviatravel.az-a istinadən bildirir ki, hinduşka bütün dünyanın yeni il süfrəsinin vazkeçilməz yeməyi kimi tanınsa da, müxtəlif ölkələrdən çox təəccüblənəcəyiniz və yemək istəyəcəyiniz Milad ləzzətləri də var. Yaxşı, bilirsinizmi bu ölkələr Yeni il ərəfəsində nə yeyirlər? Hazırsınızsa, təhlükəsizlik kəmərinizi bağlayın! Sizi dünya üzrə yemək turuna aparırıq.
İrlandiya - Mince pie
Bu piroq, İrlandiyada və ingilisdilli dünyanın əksər yerlərində bayram mövsümündə təqdim edilən bir ləzzətdir. Ancaq bu ləzzətdə adında olduğu kimi qiymə yoxdur. Qurudulmuş meyvə və "qiymə" adlanan ədviyyat qarışığı ilə doldurularaq hazırlanır.
Japoniya - Toshikoshi soba
Yeni il yaponlar üçün xüsusi bayramdır, çünki bu anda onlar öz keçmişlərini düşünür və gələn ilə hazırlaşırlar. Toşikoşi soba adlanan bu ləzzət yaponlar tərəfindən ilin keçidini təmsil edir və Yeni il ərəfəsində yeyilir. Qarabaşaq əriştəsindən ibarət kasa yeməyidir. Bu yeməyin ən mühüm xüsusiyyəti soba əriştəsinin asanlıqla kəsilməsidir ki, bu da ilin çətinliklərindən qurtulmağı ifadə edir.
Danimarka - Risalamande
Danimarkanın Milad süfrəsinin əvəzolunmaz deserti olan Risalamande adətən əsas yeməkdən sonra verilir. Çırpılmış qaymaq, şəkər, vanil və doğranmış badamla qarışdırılmış düyü pudinqi ilə hazırlanır. İsti albalı sousu ilə soyuq şəkildə süfrəyə verilir.
Filippin - Puto bumbong
Çox məşhur Milad mövsümü deserti, adətən səhərlər verilir, puto bumbóng - tünd bənövşəyi rəngə malik xüsusi yapışqan düyüdən hazırlanır. Hazırlandıqdan sonra bambuk borulara qoyulur, buxarda bişirilir və banan yarpaqlarının üzərində süfrəyə verilir.
İsveç - Janssonun temptation
Janssonun cazibəsi kimi tanınan bu ləzzət kartof, soğan, turşu, çörək qırıntıları və qaymaqdan hazırlanan ənənəvi İsveç yeməyidir. İsveçlilər bu ləzzəti heç vaxt Yeni il süfrələrindən qaçırmırlar.
Çexiya - Houbový kuba
Göbələk və arpa risotto birləşməsindən ibarət olan bu ləzzət əsrlərdir yeyilir. Tarixdə çexlər Yeni il günü oruc tutur və axşamlar bu yeməyi yeyirdilər.
Fransa - Escargots
Yeməyin adı "yeməli ilbiz" deməkdir və o, ən məşhur fransız yeməklərindən birinə çevrilmişdir. Fransada Yeni il ərəfəsində adətən üstünə sarımsaq və cəfəri yağı əlavə edilməklə süfrəyə verilir.
Hollandiya - Oliebollen
Hollandiyalılar bu məşhur qəlyanaltı olmadan heç vaxt tətil keçirməzdilər. Adını hərfi mənada "yağ topları" kimi tərcümə etmək olar. Bu ləzzət isti yağda qızardılmış xəmir toplarından ibarətdir. Sonra xama ilə süfrəyə verilir.
Polşa - Gołąbki
Azərbaycanda süfrənin vazkeçilməz hissəsi olan ət qiyməsi ilə doldurulmuş kələm yeni il gecəsi polyakların pomidor sousuna batıraraq təqdim etdikləri ənənəvi yeməklərə çevrilib.
Çin - Eight Treasure Rice
"8 xəzinə ilə düyü" kimi tərcümə edilən Çinin bu ləzzəti 8 meyvənin birləşməsindən ibarət düyü yeməyidir. Bu birləşmə; Qurudulmuş qırmızı xurma, lotus toxumu, gavalı, qış qovunu, qurudulmuş longan, qırmızı lobya pastası, müxtəlif lobya və qoz-fındıqdan ibarətdir. Çinlilər bu yeməyin sağlamlıq gətirdiyinə inanırlar və Yeni il günü süfrələrindən əksik etmirlər.
Meksika - Tamales
Tamales, Amerika qitəsində geniş şəkildə istehlak edilən və qarğıdalı və ya banan yarpaqlarına bükülmüş müxtəlif maddələr olan xəmirin buxarlanması ilə hazırlanan yeməkdir. Mezoamerikalılar tərəfindən sevilir və tez-tez Yeni il ərəfəsində istehlak edilir.
Benqal - Chingri malai curry
Karides korri kimi də tanınan bu yemək Benqalda çox məşhurdur. Karideslər kokos südü və ədviyyatlarla hazırlanır. Nəhayət, bu ləzzət Benqal köri ilə görüşür. Xüsusi hallar üçün əvəzolunmazdır.
Cənubi Koreya - Kimchi Mantısı
Kimchi parçaları kimi tərcümə olunan bu məşhur ləzzət fermentləşdirilmiş yemək (Çin) kələmindən hazırlanır. Koreya ravioli şorbası olan manduguka əlavə edilərək yeyilir. Buraya qaynadılmış küftə də daxildir.
Argentina - krep qülləsi
Üst-üstə yığılan kreplər arasında vetçina, pendir, salat yarpaqları, yumurta və bir-birini əvəz edən tərəvəzlərdən ibarət olan krep qülləsi argentinalıların Yeni il ərəfəsində tez-tez yedikləri ləzzətdir.
Yamayka - Fırında xüsusi souslu qovrulmuş jambon
Yamaykalılar ənənəvi olaraq bu yeməyi ildə iki dəfə - Yeni il ərəfəsində və Pasxa bayramında yeyirlər. Vetçinanın xarici təbəqəsi adətən zoğal sousu, portağal, ananas, limon suyu, qəhvəyi şəkər və xardal qarışığından ibarət xüsusi sousla örtülür. Ananasla bəzəyib xidmətə verilir.
Rumıniya - Piftie
Ətli jele kimi tanınan Piftie, sümük suyu, tərəvəz və ət kimi maddələr jele konsistensiyasına çatana qədər qəlibdə soyudularaq hazırlanır. Jele əriməsin deyə soyuq boşqabda süfrəyə verilir.
Macarıstan - Balıqçı şorbası
Balıqçı şorbası kimi tərcümə olunan bu ləzzət macar mətbəxi üçün əvəzolunmazdır. Paprika, ədviyyat və sazan və ya qarışıq çay balığı ilə hazırlanır, isti şəkildə süfrəyə verilir. Bu şorbanın Avropa qitəsinin ən ədviyyatlı yeməklərindən biri olduğu da deyilir.
Norveç - Kransekake
Kransekake müxtəlif bayramlarda və xüsusi günlərdə, məsələn, Yeni il gecəsi, Norveç və Danimarkadakı toylarda bişirilir. Bu ənənə 18-ci əsrdən bəri davam edir. Ənənəvi olaraq, badam unundan hazırlanan 18 peçenye üzükləri üst-üstə yığılır və kremlə bəzədilir.
1news.az